Trouwen in de Provence

Uitgestrekte velden met geurige lavendel, schilderachtige kunstenaarsdorpjes en een kleurrijk bergachtig landschap als romantisch decor voor jullie huwelijk? Ga dan trouwen in de Provence en geniet aan lange tafels tussen de wijngaarden.

Waar ga je trouwen in de Provence en waar verblijf je?

In de prachtige Provence barst het van de romantische trouwlocaties; variërend van authentieke landhuizen en luxe châteaus tot karakteristieke moulins. Wanneer je op zelf op het internet gaat zoeken naar de plek van jullie dromen en niet voorbereid te werk gaat, zal je al gauw door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Om je een goede tip te geven; zet vooraf een aantal belangrijke zaken op een rij.

Wat is het budget;

Hoeveel gasten komen er;

Wil je zelf op de trouwlocatie kunnen overnachten;

Hoeveel gasten hebben een slaapplaats nodig en waar gaan ze slapen.

Heb je alles in kaart gebracht? Dan kun je veel gerichter zoeken naar the perfect place voor jullie sprookjeshuwelijk. Houd er wel rekening mee dat niet elke locatie is voorzien van (genoeg) slaapgelegenheid. Heb je een grote gastenlijst en wil je dat iedereen op de trouwlocatie kan blijven overnachten, dan zal je al snel moeten uitwijken naar een hotel. Veel authentieke trouwlocaties hebben namelijk niet meer dan 10 slaapkamers.

Hebben jullie je oog laten vallen op zo’n charmante plek waar je niet iedereen kwijt kunt? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf op de locatie te overnachten en (een deel van) je gasten onder te brengen in een nabijgelegen hotel. Met een shuttlebus zouden ze na afloop van het feest veilig naar hun slaapplaats gebracht kunnen worden.

Geen zin of tijd om zelf op zoek te gaan naar een romantische trouwlocatie in de Provence? Laat mij dit dan voor jullie regelen.


Een van mijn favoriete plekjes in de Provence:

Vaison-la-Romaine: De stad Vaison-la-Romaine is één van de ‘plus Beaux Détours de France’ oftewel, een van de mooiste omwegen van Frankrijk. Deze stad is beroemd vanwege zijn monumenten, ze behoren tot de mooiste van de Provence. Vaison-la-Romaine heeft vele gezichten, deze zijn ontstaan in de loop van een geschiedenis van 2000 jaar. De Romeinen veranderden Vaison-la-Romaine in een stralende stad. Deze stad verleent zich perfect voor een verloving, love of weddingshoot!


Wat kun je er eten en drinken?

De Provence is een paradijs voor fijnproevers; de keuken is licht en geurig en er wordt vooral gekookt met lokale ingrediënten. Van asperges uit Lauris en lam uit Sault tot olijven en truffels uit de Vaucluse… Gerechten als daube (rundvlees gemarineerd en gesmoord in rode wijn) en tourtons du chapsaur (kleine beignets met gezouten aardappel, spinazie en geitenkaas) brengen de zon op je bord!

Voor het huwelijksdiner kun je in de Provence alle kanten op. Zo is het mogelijk om een goede kok of cateraar in te schakelen die jullie allerlei lokale gastronomische hoogstandjes voorschotelt, maar je kunt ook een gezellige nonchalante barbecue laten organiseren. Natuurlijk valt er op het gebied van wijn ook genoeg te kiezen. De Provence is het oudste wijngebied van Frankrijk en staat bekend om zijn lichte rosé. Echter worden er ook een aantal fantastische witte en rode wijnen gemaakt, zoals de Bendol en de Bellet. Het is maar net waar jullie van houden.

Tip: Tijdens de receptie is het leuk om een mousserende wijn met crême de cassis aan te bieden. Een lekker zoet en vooral feestelijk drankje om mee te proosten.

Welke activiteiten kun je er doen?

In de schilderachtige omgeving van de Provence is er van alles te zien en te beleven. Is er voor of na de trouwerij ruimte voor leuke activiteiten, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Variërend van een proeverij tussen de wijngaarden of een tochtje in een klassieke cabrio.


Praktische tips

Wanneer je wilt trouwen in de Provence, lees dan ook nog even onderstaande tips!

  • In heel Frankrijk, dus ook in de Provence, is het enkel en alleen mogelijk om te trouwen voor de wet als minstens een van jullie de Franse nationaliteit heeft of woonachtig is in Frankrijk. Is dit niet het geval dan kun je alsnog trouwen in Frankrijk, maar dan in de vorm van een symbolische huwelijksceremonie; net zo’n bijzondere ervaring!
  • Houd rekening met kleine culturele verschillen: zo is het in Frankrijk niet altijd gebruikelijk dat de hapjes tijdens de receptie worden rondgedragen en plaatst men maar zelden statafels. Heb je deze wensen? Dan zal ik dit vooraf met de locatie en de cateraar bespreken.
  • Hoewel het in de Provence doorgaans zonnig is, kan het er ook regenen en in het voor- en najaar flink waaien. Wanneer jullie gaan trouwen in de Provence, zullen we altijd even een plan B bespreken om zeker te weten dat jullie mooiste dag niet in ‘het water valt’.
  • Wanneer je net buiten het seizoen trouwt, liggen de prijzen van de locaties een stuk lager dan in de maanden juli, augustus en september. Heb je de droom om in de Provence te trouwen, maar wil je binnen een bepaalt budget blijven? Denk dan eens na over de maanden mei, juni en oktober. Dan hoef je niet de hoofdprijs te betalen en is het weer vaak heel aangenaam!

Trouwen in de Provence? Maak het jezelf makkelijk!

Wil je dat alles op rolletjes verloopt tijdens jullie huwelijk in Frankrijk en nergens omkijken naar hebben? Laat mij dan de mooiste dag van jullie leven organiseren. Met mijn jarenlange ervaring als weddingplanner, grote nationale- en internationale netwerk en passie voor het vak, help ik met liefde om jullie sprookjeshuwelijk te realiseren.

Meer weten over hoe ik jullie kan helpen? Neem dan contact op, ik help jullie graag!


Bekijk ook eens deze destinations!